Friday, November 23, 2012

Kilang Bengkak




Memandangkan mak bersalin tiba2....so everything jadi tiba2. termasuklaaa nak mengeluarkan susu badan. ooooooo sangat mencabar dan memerlukan kesabaran yang tinggi. i tot it was easy nak mengilang ni. no...no...no...


konon lepas kua wad ritu terus kelam kabut picit2 tetek bajet bole kuar terus. and aku berterima kasih kat kawan2 yg BF banyak kasi petua cmne nk kuar kan susu. mula2 mmg sakit....seksa. 2hari tetek aku bengkak mcm pamela anderson. laki aku jeling je...aku igt dia kesian tgk pgorbanan bini ni. katanya 'wowwww pakai silikon ke???!!!' loyar buruk...


banyak bunyi eh...aku ni sampai demam2 sbb tetek bengkak. gelisah sangat....esok nya laki aku trus g kedai baby belikan pam tetek cap pureen ni. kalau suh dia ni pegi beli barang2 adhoc manjang nye tak jumpa. aku ckp nak cap medela. takde kesahnya...skali da bayar kuar kedai nmpk cap medela ni kt depan tp cashier. bole?????





cap pureen ni ok...cuma motor dia ya rabbi macam mesin rumput. bising giler....tahan jelaaa. nk kuarkan titisan yang pertama bukan mudah ya. terharu jugak laa bile laki aku beriya2 n semangat sodok tetek aku ngn corong pump ni. org sedut slow2...dia biarkan pump ni sedut lama. berair mata aku sakit!!!! oklaaa pgorbanan bapa. nak jugak kira...





alhamdullilah....ni perahan pertama. tak sangka...aku igt xde susu. syukur Allah murahkan rezeki utk anak aku. tak sia2 usaha sampai bengkak. adelaa 3hari jugak aku tahan sakit. lama2 ok da. glabah jugak laa masa bengkak tu. tuam2 tak surut..malam tido sakit. nak tambah glabah lagi....tiba2 kua benjolan bawah ketiak kiri. haaaaa mula berimaginasi.


benjol2 ni buat rasa tak selesa...sakit. nak kepit ketty nak tido susah. bukan senang nak jadi mak ni. but....aku enjoi this moment sbb bagi aku pengalaman. bila susu kuar je aku menangis. xtau laa pesal sbb spjg preknen aku tak rasa n tak yakin aku bole produce susu. bestttt!!!!!!






bila da dok uma ni tenang sikit nak mengilang. till now i've menten 4x shari pump susu. alhamdullilah makin lama makin banyak. 3-4 oz tu insyaallah pasti everytime perah. mcm biasa....aku kan jenis amik petua and apply kan pengalaman kawan2 lain. makan kurma and kismis banyak membantu dalam proses mengilang. rasa puas hati sangat bila supply susu ke hospital. mak senyum lebar....




and finally last friday daftar nama and alhamdullilah dapat nama yang sesuai. depan aku yang kasi..belakang laki aku pnya idea. why dabel A??? represent ur mom and dad. Affe and Aziz. romentik jugak bapak kau ni. muhahaha. and not just because of that....its about the meaning too.


6th day ritu try panggil baby with this name. dia bukak mata wehhhhh!!!!!! what a gud respon. bijak anak ibu...amin! thats moment yang sangat priceless bila anak bukak mata depan kita. uwaaaaa....touching nye. and i guess...she like that name. i'm proud...... :-)




Affe Hussin
Affe Hussin

Affe Effie Afie. Mom of two special adorable kids. This is my personal journey on raising my kids. Follow me if u like my writing. TQ

No comments:

Post a Comment